A prenatális szűrési módszerek összehasonlítása

A PrenaTest® megvalósítja azt a régi vágyat, hogy a magzat és az anya veszélyeztetése nélkül lehessen kimutatni a magzat genetikai rendellenességeit nagy biztonsággal, a terhesség korai szakaszában.

Milyen más lehetőségek léteznek a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására?

A hagyományos szűrési módszerek (pl. a kombinált-teszt vagy az integrált-teszt) a számbeli kromoszóma-rendellenességek esetében gyakrabban előforduló bizonyos közvetett jelek, mint például az ultrahanggal vizsgálható tarkóredő-vastagság, illetve az anyai vérben mérhető különböző fehérjék, hormonok értékelése alapján végzett kockázatbecsléssel (Kombinált-teszt vagy Integrált-teszt) szűrik ki azokat a terhességeket, ahol magas a Down-kór vagy más rendellenesség valószínűsége. Az ilyen szűrővizsgálatok veszélytelenek ugyan a magzatra nézve, de mivel nem közvetlenül a rendellenességet előidéző kromoszómahibát vizsgálják, pontosságuk jelentősen elmarad a PrenaTest® pontosságától.
A kromoszóma-rendellenességek diagnosztizálása lehetséges invazív genetikai beavatkozásokkal nyert magzati minta vizsgálatával is. Ezek során a magzati sejteket vagy magzatvízvétel során (amniocentesis) vagy a lepényszövet kis részének aspirációjával (chorionboholy-mintavétel) nyerik. Az ilyen invazív beavatkozásokkal végzet kromoszóma-vizsgálatok nagy pontosságúak, viszont spontán vetélési kockázattal járnak.
A PrenaTest® egyesíti az említett két hagyományos módszer minden előnyét, azok kockázati tényezői nélkül: a teszt egyrészt biztonságot jelent a magzatra nézve, másrészt nagy pontossággal mutatja ki a vizsgált kromoszóma-rendellenességeket.

 

PrenaTest_abra

A magzati kromoszóma-rendellenességek vizsgálatának a módszerei

 

 

 

top