PrenaTest® – Kinek javasoljuk?

Mely várandósoknak javasolt a PrenaTest® elvégzése?

Az új módszer – a nemzetközi klinikai vizsgálatok alapján – jelenleg elsősorban azoknak a várandósoknak ajánlható, akiknél magas a kockázat valamely magzati triszómia előfordulására. Ebbe a csoportba tartoznak a 35 év feletti várandósok, a genetikailag érintett szülők (akiknél korábban már előfordult magzati triszómiával sújtott terhesség), továbbá azok a várandósok, akiknél a hagyományos szűrőmódszerekkel (ultrahangvizsgálat és/vagy biokémiai markerek vizsgálata az anyai vérben) magas, vagy közepes kockázatot mutattak ki a magzati triszómiákra. A fentieken túl még azon várandósok számára is ajánlható a PrenaTest® elvégzése, akiknek szűrővizsgálati eredménye az életkorukban várt kockázatnál magasabb értéket mutatott. Mivel a PrenaTest® semmilyen veszéllyel nem jár sem az anyára, sem a magzatra nézve, azoknál a várandósoknál is biztonságosan elvégezhető, akiknél alacsony a magzati triszómiák kockázata, de szeretnék a hagyományos szűrések eredményét egy korszerű, nagy pontosságú genetikai vizsgálattal is megerősíteni.

 

 

A PrenaTest® vizsgálat elvégzése javasolt amennyiben az alábbiak bármelyike igaz a kismamára nézve:
  • 35 éves vagy idősebb anyai életkor
  • emelkedett kockázat számbeli kromoszóma-rendellenesség előfordulására komplex szűrőteszt alapján (Kombinált-teszt, Integrált-teszt, Quartett-teszt)
  • ultrahangvizsgálattal látható magzati anomália
  • korábbi terhességben előfordult számbeli kromoszóma-rendellenesség
  • hajlam transzlokációs kromoszóma-rendellenesség előfordulására
  • egyéb orvosi okok
Portraits_220x148px_Weber

“A PrenaTest® minőségileg új megoldást kínál a várandós nők számára, különösen ikerterhességek esetén, azáltal, hogy 1% alá csökkenti az álpozitív rátát, összehasonlítva az ikerterhességek első trimeszterében végzett szűrővizsgálatokra jellemző 10-15%-ával. Alkalmazásával elkerülhetőek az invazív diagnosztikai módszerek és a velük összefüggésbe hozható kockázatok az iker magzatokkal várandós kismamáknál.”

Dr. Markus Weber szülész-nőgyógyász szakorvos
(DEGUM II, Steinfurt, Németország – prenatális diagnosztikai praxis)
top