Augusztus 1.: az anyatejes táplálás világnapja

Közel húsz éve, hogy az Egészségügyi Világszervezet valamint az UNICEF karöltve szervezik meg az Anyatejes Táplálás Világnapját. Így augusztus első napja Magyarországon is az anyatej és a szoptatás jelentőségéről fog szólni. Arról, hogy a csecsemő egészségében, mind fizikai mind lelki értelemben, mekkora szerepet tölt be az anyatejes táplálás.

Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a szoptatás világnapjává, első hetét pedig a Szoptatás Hetévé. Nemzetközi szinten a WABA, azaz a World Alliance for Breastfeeding Action globális hálózata támogatja és védelmezi az anyatejes táplálás jogát mind a nőkre, mind a kisgyermekekre nézve. Magyarország 1993-ban csatlakozott a világnaphoz, a Magyar Védőnők Egyesületének jóvoltából.

anyatejes_taplalas

Idén augusztus első hetében Magyarországon csaknem minden település szervez programokat az önkormányzatok, illetve a helyi vállalkozók támogatásával. Elsősorban a kismamákat, várandós és szoptatós anyukákat és kisgyermekeiket, valamint a kispapákat várják a szervezők a szakemberek bevonásával tartott előadásokra, beszélgetésekre. Mindemellett gyermekprogramok és börzék várják a családokat. “Nagyon fontos továbbá a társadalomfelhívó aspektusát hangsúlyozni az Anyatejes Táplálás Világnapjának”-mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a Medipress kérdésére. “Minden édesanyának és kisgyermeknek joga van az anyatejes tápláláshoz. Ezt pedig az intézményeknek is támogatniuk kell, legyen szó munkahelyről, bevásárlásról vagy akár utazásról”- folytatta. “Nyugtázható, hogy az évek folyamán, az adatok szerint, mind többen döntenek a kizárólagos szoptatás mellett” – magyarázta Csordás Ágnes. “Míg az 1990-es évek elején a 3-4 hónapos csecsemőknek csak mintegy 30 százaléka kapott kizárólag anyatejet, addig 2009-ben 95 970 csecsemőnek már 57,5százaléka, 6 hónapos kisgyermekek 37,6 százaléka és 12 hónapos koron túl pedig 36,9 százalék kapott kizárólag anyatejet.”

Élő anyagként ugyanis az anyatej folyamatosan alakul a gyermek igényeihez összetételében, mennyiségében egyaránt: speciális védelmet nyújt a kórokozók ellen, immunrendszer erősítő, valamint vitaminokban és nyomelemekben gazdag.  Ugyanakkor a szoptatás egy olyan élményt ad mind az édesanyának, mind gyermekének, ami egy életre szól: anya-gyermek kapcsolat szavak nélkül.

Forrás: Lifenetwork.hu

top