A PrenaTest®-ről

 A PrenaTest® egyértelmű eredményt ad

A PrenaTest® megvalósítja azt a régi vágyat, hogy a magzat és az anya veszélyeztetése nélkül lehessen kimutatni a magzat genetikai rendellenességeit nagy biztonsággal, a terhesség korai szakaszában.

 

 

Milyen rendellenességek kimutatására képes a PrenaTest®?

A PrenaTest® a magzatban előforduló különböző kromoszóma-rendellenességeket mutatja ki. Ezek olyan rendellenességek, amelyek a magzat kromoszóma állományának számbeli hibáira vezethetők vissza. Ilyen a 21-es kromoszóma többlete, a Down-kór (21-es triszómia), vagy az Edwards-kór (18-as triszómia), a Patau-kór (13-as triszómia), illetve a nemi kromoszómák számbeli rendellenességei (Turner-szindróma /X0/, Klinefelter-szindróma /XXY/, Tripla-X-szindróma /XXX/, és Dupla Y-szindróma /XYY/).
A PrenaTest® a vizsgált kromoszóma-rendellenességek számától függően 3 formában kérhető: 1. PrenaTest® Alap, mely a Down-kór és a magzat neme vonatkozásában ad eredményt; 2. PrenaTest® Optimum, mely a Down-kór, az Edwards-kór és a Patau-kór esetleges jelenlétét vizsgálja; 3. PrenaTest® Plus, ami az előzőeken kívül még a nemi kromoszómák esetleges számbeli rendellenességeiről, illetve bizonyos ultrahangjelek miatt felmerülő orvosi gyanú esetén a 22q11.2 mikrodeléciós szindrómáról is nyilatkozik. Konzultáljon kezelőorvosával, hogy az Ön esetében mely vizsgálati forma a leginkább javasolt, figyelembe véve kórelőzményét, korábbi vizsgálati eredményeit és igényeit. A PrenaTest®-tel a születendő gyermek neme is megállapítható, amit a fennálló törvényekhez igazodva, a terhesség 12. hetétől tesz elérhetővé a laboratórium.

 

Milyen rendellenességek kimutatásra nem alkalmas a PrenaTest®?

A fejlődési rendellenességek nem csak genetikai eredetűek lehetnek. Például a magzat esetleges anatómiai eltéréseire vonatkozóan az alapos, szakszerű ultrahangvizsgálat adhat megbízható információt.
A PrenaTest® az anyai vérben keringő magzati DNS vizsgálatán alapszik, így ez a módszer a genetikai eredetű rendellenességeket képes vizsgálni, ezen belül is jelenleg a DNS molekula alkotta kromoszómák számbeli rendellenességeit illeti. Előfordulhat azonban, hogy egy ilyen számbeli rendellenesség a magzat nem minden sejtében fordul elő. Ebben az esetben a PrenaTest® legkörültekintőbb elvégzése mellett is előfordulhat, hogy nem kapunk eredményt, vagy a kapott eredmény nem egyértelmű és szükség lehet a teszt megismétlésére, amihez új vérmintát kérünk a kismamától.
A PrenaTest® nem alkalmazható a kromoszómák szerkezeti rendellenességeinek kimutatására, amikor például hiányzik a kromoszóma egy darabja, vagy a kromoszóma tartalmaz egy többletszakaszt, vagy rosszul beépült kromoszómadarabot.

 

Mennyire hatékony a PrenaTest®?

A PrenaTest® nagyfokú hatékonyságát számos klinikai tanulmánnyal bizonyították. Ezen felül a tesztet egy független hatósági szervezet is jóváhagyta. A tanulmányok azt mutatták, hogy egyes terhességekben a PrenaTest® 99,8 %-ban helyesen határozta meg a 13-as, 18-as és 21-es triszómiát. A teszt hatékonyságát ikerterhességeken is igazolták, itt az eredmény minden vizsgált mintán helyes volt. A PrenaTest® hatékonysága a nemi kromoszómák (X/Y) számbeli eltéréseinek kimutatásában némileg alacsonyabb, mint a 13-as, 18-as vagy 21-es kromoszóma triszómiák esetében. Egy másik klinikai tanulmány a 22q1.2 mikrodeléció kimutatását vizsgálta, itt minden vérmintát helyesen határozott meg a PrenaTest®.

 

Fontos tudni, hogy a nem invazív magzati tesztek 100 %-os pontossága nem elvárható. Ritka esetekben nem kapunk eredményt, vagy a kapott vizsgálati eredmény nem egyértelmű. Ezek az eredmények azonban semmit nem jeleznek a magzat egészségi állapotáról. Ezekben az esetekben a teszt ingyenesen megismételhető. Kérjük, forduljon orvosához átfogó tájékoztatásért és tanácsért.

 

 

Miben más a PrenaTest®? – A prenatális szűrési módszerek összehasonlítása

A PrenaTest® megvalósítja azt a régi vágyat, hogy a magzat és az anya veszélyeztetése nélkül lehessen kimutatni a magzat genetikai rendellenességeit nagy biztonsággal, a terhesség korai szakaszában.

Milyen más lehetőségek léteznek a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására?

A hagyományos szűrési módszerek (pl. a kombinált-teszt vagy az integrált-teszt) a számbeli kromoszóma-rendellenességek esetében gyakrabban előforduló bizonyos közvetett jelek, mint például az ultrahanggal vizsgálható tarkóredő-vastagság, illetve az anyai vérben mérhető különböző fehérjék, hormonok értékelése alapján végzett kockázatbecsléssel (Kombinált-teszt vagy Integrált-teszt) szűrik ki azokat a terhességeket, ahol magas a Down-kór vagy más rendellenesség valószínűsége. Az ilyen szűrővizsgálatok veszélytelenek ugyan a magzatra nézve, de mivel nem közvetlenül a rendellenességet előidéző kromoszómahibát vizsgálják, pontosságuk jelentősen elmarad a PrenaTest® pontosságától.
A kromoszóma-rendellenességek diagnosztizálása lehetséges invazív genetikai beavatkozásokkal nyert magzati minta vizsgálatával is. Ezek során a magzati sejteket vagy magzatvízvétel során (amniocentesis) vagy a lepényszövet kis részének aspirációjával (chorionboholy-mintavétel) nyerik. Az ilyen invazív beavatkozásokkal végzet kromoszóma-vizsgálatok nagy pontosságúak, viszont spontán vetélési kockázattal járnak.
A PrenaTest® egyesíti az említett két hagyományos módszer minden előnyét, azok kockázati tényezői nélkül: a teszt egyrészt biztonságot jelent a magzatra nézve, másrészt nagy pontossággal mutatja ki a vizsgált kromoszóma-rendellenességeket.

 

PrenaTest_abra

A magzati kromoszóma-rendellenességek vizsgálatának a módszerei

 

Mi a PrenaTest®?

PrenaTest® – a megbízható választás

A német fejlesztésű PrenaTest® az első számú non-invazív vizsgálatként jelent meg Európában és azóta több tízezer elvégzett vizsgálat alapján igazolható kiemelkedő megbízhatósága és pontossága. A szakemberek Magyarországon is a PrenaTest®-et ajánlják elsősorban, gondozott várandósaik számára. A közvetlen szakmai kapcsolat a német laboratóri­um és a várandóst gondozó orvos között a biztosítéka a gyors, pontos, klinikailag megalapozott vizsgálat elvégzésének.

 

Új korszak a magzati diagnosztikában

Ma már a várandós anya vérében tudjuk a magzat genetikai állományát vizsgálni. Ez felbecsülhetetlen távlatokat nyit a magzati diagnosztikában. A módszer megvalósítja azt az igényt, hogy a magzat és az anya veszélyeztetése nélkül, nagy biztonsággal lehessen kimutatni a magzat esetleges genetikai rendellenességeit a várandósság korai szakaszában.

 

Vetélési kockázat nélkül – anyai vérből

Eddig a magzat kromoszómáinak vizsgálatához magzati sejtekre volt szükség. A magzati sejtek gyűjtése jelenleg csak a magzat-burok átszúrásával járó magzatvíz-mintavétellel (amniocentesis), vagy méhlepény-mintavétellel (chorion­biopsia – CVS) lehetséges, azonban ezek az invazív beavatkozások vetélési kockázattal járnak.

 

A PrenaTest® kockázatmentesen, a magzatot nem veszélyeztetve, anyai vérvétellel, az invazív módszerrel végzett vizs­gálatokkal azonos hatékonysággal képes kimutatni a Down-kórt és más számbeli kromoszóma-rendellenességeket. 

 

 

A PrenaTest® a 9. terhesség héttől alkalmazható

A következő oldalakon részletesen válaszolunk a PrenaTest®-tel kapcsolatban felmerült kérdésekre. Ne feledje, hogy ezek a válaszok nem helyettesítik a kezelőorvosával való konzultációt arra vonatkozóan, hogy alkalmas-e a teszt az Ön esetében.

Javasolt-e számomra a PrenaTest® elvégzése?

Kezelőorvosával konzultálva illetve genetikai tanácsadás keretében fogják tudni eldönteni, hogy a PrenaTest® alkalmas eljárás-e az Ön számára. Eddig már több tízezer várandós végeztette el a PrenaTest®-et. Egyesek az életkoruk miatt, mások pedig a hagyományos szűrővizsgálatok által jelzett magas vagy közepes kockázati eredménye miatt döntöttek a teszt elvégzése mellett. A várandósok nem elhanyagolható hányada az anyai vagy apai aggodalom miatt végezteti el a PrenaTest®-et.

 

A várandósok
55%

… … azért vette igénybe a PrenaTest®-et, mert életkoruk 35 év feletti.

A várandósok
29%

… a szűrővizsgálatok által kimutatott magas kockázat miatt választotta a PrenaTest®-et.

A várandósok
13%

… anyai vagy apai aggodalom miatt vette igénybe a PrenaTest®-et.

A terhesség hányadik hetétől végezhető el a PrenaTest®?

A PrenaTest® a 9. terhességi héttől elvégezhető (9. hét + 0 nap az utolsó menstruáció időpontjától). Tapasztalataink azt mutatják, hogy a PrenaTest®-et általában a 12. terhességi hét körül elvégzett ultrahangvizsgálat kapcsán igénylik a kismamák. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy Önnek mikor lenne leginkább javasolt a PrenaTest® elvégzése.

A terhesség hanyadik hetében javasolt a PrenaTest® elvégzése?

 

 

Ikerterhességem van. Így is javasolt a PrenaTest® elvégzése?

Igen. A PrenaTest® ikerterhességek esetében is biztonsággal elvégezhető. A vizsgálat ára megegyezik az egyes terhességekben végzett vizsgálat árával. 

 

Mesterséges megtermékenyítés révén estem teherbe. Így is elvégezhető a PrenaTest®?

Igen. A PrenaTest® alkalmazható a művi úton elért terhességek esetében is, beleértve a petesejt-donációt is.

top